UMAMA MALAYSIA HQ: LOW HB KETIKA HAMIL
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Sunday, 15 May 2016

LOW HB KETIKA HAMIL


Low HB ketika hamil adalah keadaan yang sangat sinonim dan kerap berlaku kepada semua wanita hamil. Jom kita rungkaikan sedikit pencerahan berkenaan Hb rendah ini:
Kurang darah adalah keadaan dimana darah kekurangan protein yang dikenali dengan hemoglobin(Hb). Tugas hemoglobin ini sangat penting bagi tubuh manusia, terutama untuk mengedarkan oksigen dan nutrisi ke seluruh bahagian tubuh.
Tanda kekurangan zat besi termasuk cepat penat, lemah, sesak nafas, pitam, mudah marah dan sakit kepala, tangan dan kaki merasa sejuk, mual, muntahm, kulit pucat, kuku rapuh, degup jantung yang tinggi, serta kurang nafsu makan.
Zat Besi merupakan elemen penting yang berguna untuk membantu membentuk sel darah merah. Suplemen zat besi harus di ambil jika kadar hemoglobin Anda terlalu rendah, namun harus sesuai dengan petunjuk dan nasihat dokter, kerana kelebihan zat besi boleh mengakibatkan efek samping lain yang tak di harapkan.
Hemoglobin akan terbentuk dalam tubuh ketika kita makan-makanan yang kaya hemoglobin. Berikut ini tentang sumber makanan yang menyediakan semua elemen yang diperlukan untuk pembentukan hemoglobin .
1 . Daging :
Daging adalah sumber makanan paling kaya hemoglobin. Daging juga mengandung vitamin B-12, yang juga berguna untuk membantu menjaga tingkat zat besi yang normal dalam tubuh. Daging merah adalah sumber hemoglobin terbaik.
2 . Telur :
Kuning telur merupakan sumber yang juga sangat kaya hemoglobin. Kuning telur kaya zat besi yang membantu tubuh untuk menghasilkan hemoglobin.
3 . Produk susu :
Produk susu seperti susu, buttermilk, dadih dan keju juga merupakan sumber hemoglobin yang baik.
4 . Kekacang :
Kekacang seperti buncis, kacang kering, pinto atau kacang putih mengandung jumlah zat besi yang baik. Labu dan biji labu juga dapat membantu untuk meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah .
5 . Sayuran :
Sayuran seperti bayam, yang banyak tersedia di pasar sangat membantu dalam pembentukan hemoglobin. Hal ini membantu untuk meningkatkan kadar jumlah sel darah merah.
6 . Buahan :
Buah-buahan juga merupakan sumber terbesar dari zat besi. Buah juga banyak mengandung antioksidan, vitamin, dan mineral, yang sangat penting bagi tubuh manusia . Buah yang kaya akan zat besi adalah tembikai, kismis, anggur, tomato, epel, pisang, oren, strawberi dan avocado .
7 . Biji-bijian :
Biji-bijian seperti , tepung gandum, beras, beras merah, cereal dan roti juga merupakan sumber zat besi. Seluruh biji-bijian juga merupakan sumber serat terbaik.
.
Kepada semua momies, semoga perkongsian ini bermanfaat.
.
FAKTA:
Formulasi UMAMA Plus yang kaya dengan Zat Besi dan Vitamin C untuk kadar penyerapan yang baik Insyaallah membantu momies yang mengalami kondisi Hb rendah di waktu kehamilan.

No comments:

Post a Comment