UMAMA MALAYSIA HQ: 6 TIP UNTUK IBU MENYUSU DI BULAN RAMADHAN
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Sunday, 28 May 2017

6 TIP UNTUK IBU MENYUSU DI BULAN RAMADHAN

Ramai wassup Eyqa bertanyakan tips untuk menyusu di bulan ramadhan. Ramai yang risau, susu 'drop' bila berpuasa. Xde istilah susu 'drop' semasa berpuasa melainkan momies sume xmengikuti teknik untuk pastikan susu kekal banyak walaupun berpuasa. Kalau 'drop' pun, mungkin sedikit sahaja. Jika sudah berusaha, tetapi tetap berlaku susu 'drop', dan momies risau tentang baby yang sedang galak menyusu badan. Jangan risau ye momies, Allah dah beri kelonggaran untuk ibu menyusu ini berbuka puasa. Hadapilah Ramadhan kali ini dengan tenang, sabar dan positif agar susu badan kekal keluar mencurah- curah bila berpuasa.
.
    Jom ikuti tips ini agar ibu menyusu kekal menyusukan anak dengan kuantiti susu badan yang kekal walaupun momies berpuasa:


i: Minum banyak air semasa berpuasa.
Kalau boley kekalkan kuantiti air masak yang diambil terutama semasa berpuasa ni. Siang kita berpuasa. Momies akan banyak kehilangan air dalam badan. Jadi, malam sahaja waktu di mana anda boley kekalkan kuantiti air masak supaya badan anda tidak terhydrasi. Pastikan momies meletakkan air masak di tepi katil supaya mudah untuk minum jika momies terbangun diwaktu malam menyusukan anak. Kalu air itu jauh, Eyqa bimbang momies akan berasa malas untuk bangun, melangkah dan minum. Siang nnti pasti menggigil  kehausan kerana kurang air dalam badan.
ii: Ambil kurma semasa berbuka, sebelum tidur & masa sahur
Kurma sangat bagus dalam membekalkan tenaga utama semasa berpuasa. Lagilah untuk ibu2 berpuasa kan. Jika air dalam badan maintain, momies xkan menggigil kelaparan & kehausan kerana kurma bagus dalam mengekalkan tenaga dalam badan dan mengurangkan risiko badan ter'hidrasi' semasa berpuasa. Eyqa memang xpernah skip kurma ni walaupun  tak menyusukan anak.Tengah menyusukan anak sekarang ni lagila Eyqa tak boleh skip makan kurma. Memang badan akan rasa lainlah kalau tak makan kurma walaupun sehari. Tak percaya, momies cuba la skip 1 hari. Konpem badan menggigil lapar sebab skip makan kurma.

iii. Jangan tinggal ber'sahur'
Momies nak kekal bertenaga, jangan skip waktu sahur ya. Malah momies sume digalakkan mengambil makanan berkalori tinggi semasa bersahur & berbuka kerana ibu menyusu memerlukan 500 kalori lebih banyak berbanding ibu yang tidak menyusukan anak. Ibu2 lain makan banyak jadi 'gemuk', tapi ibu menyusu makan banyak untuk tukarkan zat kepada susu. Kali ni lah peluang balas dendam nak makan banyakkan. Jadi, momies perlu makan banyak ye semasa sahur untuk bagi super duper tenaga bekerja & mengepam disiang hari. Disamping tu, dapat 'pahala' ikut sunnah  bersahur kan.

iv: Kekalkan momentum sesi mengepam walaupun berpuasa.
Walaupun anda berpuasa, momentum mengepam setiap 3 jam sekali perlu dikekalkan ye momies. Ini untuk memastikan penghasilan susu badan dapat dikekalkan pada kuantiti yang sama. Pastikan momies sume kekal dalam keadaan yang sentiasa positif dan ceria agar susu badan dihasilkan pada kuantiti yang optimum.

v: Ambil suplimen pelengkap untuk ibu menyusu
Zat yang terdapat di badan momies akan ditukar kepada susu badan. Jika momies takut susu terhasil kurang Zat disebabkan momies kurang makan semasa berpuasa sebenarnya adalah tidak benar. Badan akan memberikan keutamaan kepada untuk hasilkan susu badan dahulu menggunakan zat2 yang tersimpan di dalam badan momies. Kalau habis zat dalam badan, jadi momies perlukan zat tambahan untuk pastikan zat lengkap dibekalkan melalui susu badan. Ambillah suplimen UMAMA Plus sebagai pelengkap untuk momies berpuasa agar anda & bayi anda sama2 mendapat khasiat semasa berpuasa ye.

vi. Bertawakal & Berdoa semoga Allah mudahkan urusan momies sume
Jika momies sume da USAHA ikut semua tips yang Eyqa senaraikan tadi, jadi bolehlah momies sume berdoa & bertawakal kepada Sang pemilik rezeki susu badan ni kerana hanya dengan izin-Nya sahaja kita mampu melakukan segala-galanya.
.
KEPADA SEMUA MOMIES DI LUAR SANA...

EYQA UCAPKAN

"SELAMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN AL KAREEM"

Semoga momies sume hadapi Ramadhan kali ini dengan penuh bergaya dengan susu badan yang melimpah ruah walaupun berpuasa 😘😍.
.
Susu ibu makanan TERBAIK untuk bayi ANDA!!
.
"Like" kalau anda rasa info ni bermanfaat,
"SHARE" untuk lebih ramaii mommies tahu,
.
p/s kalau mommies nak guide tntg penyusuan bayi, nak sharing2 cerita ngn saya, meh kita komen2=)
.
#ramadhanwithumama
#umamaplusmilkbooster
#umamaplus3in1
#ibuhamilikhtiarhamilmenyusu
#umamapremiumgold1tahunkeatas

No comments:

Post a Comment