UMAMA MALAYSIA HQ: 8 Tips Melatih Kecerdasan Anak Sejak Dalam Kandungan
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Monday, 7 August 2017

8 Tips Melatih Kecerdasan Anak Sejak Dalam Kandungan


Ibu bapa akan merasa gembira dan bahagia jika mempunyai anak yang cerdas dan bijak sejak lahir lagi. Tahukah anda, anda juga boleh memiliki anak yang bijak jika kena cara dan gayanya. Namun demikian, untuk mendapat anak yang cerdas dan bijak itu, anda perlu mulakannya sejak anak anda masih dalam kandungan lagi. Berikut merupakan 8 tips untuk melatih kecerdasan anak sejak dalam kandungan lagi.
.
1.Membaca
Aktiviti membaca buku serta mana2 buku ilmiah sepanjang proses kehamilan ibu akan membantu saraf motor otak ibu agar dapat bekerja dengan baik. Secara lahiriah juga, anak yang dilahirkan juga turut mewarisi kesukaan tabiat ibu membaca semasa hamil.
.
2.Melakukan aktiviti menyelesaikan masalah matematik untuk melatih otak janin semasa dalam kandungan.
Ibu hamil boleh mencuba aktiviti menyelesaikan masalah matematik sepanjang kehamilan kerana aktiviti ini dapat mengasah minat anak anda ke arah kira-kira serta anak yang lahir akan memiliki IQ yang cerdas dan bijak.
.
3.Mengekalkan pengambilan makanan ikan
Ikan adalah makanan terbaik untuk perkembangan otak bayi kerana mengandungi omega-3 semulajadi yang sangat diperlukan dalam perkembangan bayi. Tetapi harus di elakkan memakan kepala ikan kerana mengandungi kimia yang tidak baik dan dapat merosakkan perkembangan serta pertumbuhan otak anak di dalam kandungan.
.
4.Melihat gambar ceria
Anda dapat melatih otak si kecil melalui gambar yang dapat merangsang otak kanannya bekerja. Jika ibu hamil selalu membuatkan otak kanan bekerja, maka secara automatik akan memberi pengaruh positif pada perkembangan janin di dalam kandungan. Semakin kerap anda melatih daya ingatan dengan gambar- gambar lama yang indah, daya ingat janin akan semakin baik.
.
5.Menulis diari @ blog
Menulis diari@ blog merupakan aktiviti yang menggembirakan di mana ibu akan melatih menulis kegiatan harian yang menggembirakan ke dalam sebuah buku atau blog. Otak anda akan terlatih untuk merangkai kata-kata indah agar menjadi sebuah cerita yang menarik untuk dibaca. Secara tidak langsung, aktiviti ini mampu melatih otak agar sentiasa bekerja.
.
6.Menjawab teka-teki
Kegiatan mengisi teka-teki yang dilakukan semasa kehamilan akan memacu saraf motor otak agar bekerja dan bergerak. Seluruh saraf motorik pun berfungsi baik. Ia  secara tidak langsung dapat mempengaruhi pada janin dalam kandungan ibu.
.
7.Keperluan dalam mendapatkan gizi makanan yang lengkap
Seorang ibu hamil,memerlukan gizi yang cukup dan seimbang agar keperluan tersebut dapat memenuhi keperluan bayi yang sedang membesar dalam rahim ibu. Ini bermaksud pengambilan zat protein, karbohidrat, dan mineral haruslah dapat mencakupi keperluan janin dan ibu secara keseluruhannya.
.
8.Ibu memberikan sepenuh perhatian kepada bayi yang di kandung
Ibu  hamil dapat memberikan rangsangan seperti sentuhan secara sengaja kepada bayi dalam kandungannya. Ini kerana secara emosional bayi merasakan sentuhan kasih sayang ibunya. Jika ibunya gembira dan senang, dalam darahnya akan melepaskan neo transmitter dan zat-zat rasa senang, sehingga bayi dalam kandungannya juga akan merasa senang dan gembira.
.
Apakah suplimen yang sesuai untuk ibu menyusu @ hamil??
.
Ambillah  suplimen yang mengandungi kalsium tinggi untuk kesihatan tulang & gigi, asid folic untuk keperluan kesihatan rahim, pertumbuhan sel-sel baru janin, multivitamin untuk kesihatan ibu serta bina sel darah merah bagi mengelakkan kekurangan sel darah merah.Segala khasiat ini terkandung didalam UMAMA Plus. Buang segala mitos yang menyatakan bahawa ibu2 yang mengambil suplimen semasa hamil akan menyebabkan bayi besar semasa lahir. Bayi lahir besar amat terkait rapat dengan faktor keturunan, pertambahan berat ibu yang mendadak kerana tidak mengawal pemakanan semasa hamil serta ibu-ibu penghidap diabetis. Suplimen ini perlu di ambil oleh ibu2 sepanjang hayat mereka walaupun tidak lagi hamil @menyusu untuk mengekalkan kesihatan ibu-ibu. 

So, apa lagi..ibu-ibu hamil dan menyusu, jangan lupa amalkan pengambilan suplimen ya! Sekarang pun dah ada banyak suplimen untuk ibu menyusu dan hamil yang dijual di pasaran. Selain itu, amalkan juga UMAMA Plus , suplimen yang terbukti banyak khasiatnya kepada ibu dan bayi.Berminat untuk jana pendapatan sebagai Agen UMAMA Malaysia?? ataupun untuk dapatkan produk UMAMA ? Hubungi admin UMAMA Malaysia segera 011-10823458 @ 011-22241448!No comments:

Post a Comment