UMAMA MALAYSIA HQ: Panduan Diet Pemakanan Sihat Kanak-Kanak
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Sunday, 13 August 2017

Panduan Diet Pemakanan Sihat Kanak-Kanak

Diet dan nutrisi makanan untuk kanak-kanak adalah cabaran kepada ibubapa masa kini. 

Kanak-kanak hari ini terdedah kepada pelbagai iklan yang menarik. Ikutilah panduan pemakanan sihat berikut untuk anak anda.


Diet dan nutrisi makanan untuk kanak-kanak adalah cabaran kepada ibubapa masa kini. Kanak-kanak hari ini terdedah kepada pelbagai iklan yang menarik. Kombinasi warna, ilustrasi serta pilihan karektor kartun kegemaran menjadi pilihan pengiklan makanan ini. Kebanyakkan makanan yang diiklankan ini mengandungi kandungan gula dan garam yang berlebihan.

Jenis-jenis Makanan Utama:

• Karbohidrat: Karbohidrat merupakan keperluan utama bagi kanak-kanak. Kebiasaannya kanak-kanak mendapat bekalan karbohidrat melalui gula-gula, jus buah-buahan, makanan yang diproses dan juga makanan ringan. Pilihan Karbohidrat yang baik ialah buah-buahan, sayuran, roti, bijirin gandum penuh dan lain-lain lagi.
.
•  Protein: Protin adalah penting kepada kanak-kanak. Namun protin perlu diberi dengan kadar sederhana agar tidak membebankan buah pinggang mereka. Sumber protin yang baik adalah; telur, susu, ayam, keju, ikan, daging dan sebagainya.
.
•  Lemak: Tidak ada keperluan bagi kanak-kanak untuk menikmati hidangan rendah lemak. Lemak adalah komponen terpenting didalam diet mereka. Masalah hanya akan timbul jika pengambilan makanan berlemak yang tinggi nilai kalorinya. Lemak yang baik untuk membantu pertumbuhan kanak-kanak boleh didapati melalui Omega-3 ( tuna, sardin, salmon, kacang) dan Omega-6 (Jagung, avokado, badam).


Pengurangan berat badan dikalangan kanak-kanak:

Kanak-kanak yang mempunyai berat badan yang berlebihan tdak sepatutnya menjalani pengawalan pemakanan yang terlalu ketat. Apa saja langkah yang diambil perlu melibatkan keseluruhan ahli keluarga. Hal ini adalah perlu bagi menjaga emosi kanak-kanak terbabit disamping memberi motvasi untuk kanak-kanak ini lebih berdisiplin.
Secara tidak langsung, seluruh ahli keluarga akan mendapat manfaat kepada amalan yang baik ini.

Panduan Asas
•    Elakkan kanak-kanak mengambil makanan segera seperti makanan dingin beku
•  Jangan jadikan makanan segera sebagai atau makanan ringan sebagai ganjaran untuk kanak-kanak melakukan sesuatu
• Sediakan buah-buahan sebagai makanan ringan dirumah bagi mengelakkan mereka memilih makanan yang tidak berkhasiat

Keperluan Kalori Seharian Kanak-Kanak Ikut Umur

Walaupun berdepan dengan masalah obesiti, kanak-kanak masih memerlukan kalori yang mencukupi untuk pertumbuhan mereka. Carta dibawah ini memberi sedikit gambaran untuk anda mengenali keperluan harian mereka.


Cadangan Plan Pemakanan Sihat Untuk Kanak-Kanak:

Contoh Pelan Pemakanan

Berikut adalah contoh pelan pemakanan untuk kanak-kanak
•           Pagi = Secawan Cornflakess, kismis, badam & susu
•           Snack Pilihan.
•           Tengahari = Nasi, ayam & sayuran
•           Snack Pilihan.
•           Malam = Roti Pita, fillet ikan dan sayuran

untuk memastikan kanak-kanak mendapat keperluan makanan yang secukupnya, anda boleh sediakan ‘snack’ berkhasiat untuk mereka nikmati. Buah, susu dan badam sesuai untuk mereka nikmati.

Anda boleh menggunakan kreativiti anda dalam  menyediakan hidangan yang bersesuaian. Hidangan yang sihat ini tidak sepatutnya membebankan anda dari segi kewangan mahupun masa untuk menyediakannya. (sumber: kevinzahri.com)
.
Apakah suplimen yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun & ke atas yang sedang giat membesar??
.
Ambillah  suplimen yang mengandungi kalsium tinggi untuk kesihatan tulang & gigi, DHA dan inulin untuk perkembangan tubuh dan minda yang sihat, FOS @ serat yang bagus dalam ememlihara kesihatan usus kanak-kanak, multivitamin dan mineral untuk kesihatan menyuluruh kanak-kanak serta bina sel darah merah bagi mengelakkan kekurangan sel darah merah. Segala khasiat ini terkandung didalam UMAMA Premium Gold. 

So, apa lagi..ibu-ibu yang mempunyai anak-anak berumur 1 tahun & ke atas, jangan lupa amalkan pengambilan suplimen ya untuk anak-anak anda! Sekarang pun dah ada banyak suplimen untuk kanak-kanak yang dijual di pasaran. Selain itu, amalkan juga UMAMA Premium Gold , suplimen yang terbukti banyak khasiatnya kepada kanak-kanak 1 tahun & ke atas.

Berminat untuk jana pendapatan sebagai Agen UMAMA Malaysia?? ataupun untuk dapatkan produk UMAMA ? Hubungi admin UMAMA Malaysia segera 011-10823458 @ 011-22241448!No comments:

Post a Comment