UMAMA MALAYSIA HQ: HB RENDAH KETIKA HAMIL?
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Monday, 13 November 2017

HB RENDAH KETIKA HAMIL?


Masalah HB rendah atau dikenali sebagai anemia ni sering berlaku di kalangan ibu hamil. Biasa sangat. Dah jadi macam masalah sejagat gitu.
Bacaan HB normal seorang wanita ialah 12 manakala bacaan normal bagi wanita yang mengandung pula ialah 11. Sekiranya bacaan lebih rendah daripada paras normal, bermakna mereka menghadapi masalah hb rendah atau anemia.

Anda boleh cuba 5 cara ini yang mungkin berbaloi untuk tingkatkan bacaan HB anda:
  
1-Mengambil makanan yang dapat menaikkan hemoglobin dalam darah
Makanan adalah faktor terpenting dalam menaikkan hemoglobin rendah. Berikut adalah merupakan beberapa jenis bahan makanan yang patut anda ambil untuk meningkatkan jumlah hemoglobin dalam darah:
✅sayur-sayuran: brokoli, bayam, kubis, sawi, asparagus, dll 

✅buah-buahan: epal, anggur, aprikot, jambu biji, alpukat, plum, tomato, pisang, strawberry, betik, tembikai, mangga, kiwi, dll 
✅daging merah (daging sapi dan kambing), hati ayam, telur ayam 
✅Kekacang: kacang almond, kacang hijau, kacang merahdll 
✅makanan laut: ikan, kerang 
✅sereal, oat 
✅biji-bijian: biji bunga matahari, biji jagung
2.Menghindari makanan penghalang penyerapan zat besi

Penyebab jumlah hemoglobin dalam darah rendah adalah kerana kurangnya pengambilan zat besi. Hal ini lebih teruk berlaku apabila anda mengambil banyak makanan berikut yang menghalang penyerapan zat besi ke dalam darah. Berikut merupakan beberapa jenis bahan makanan yang dapat menghambat penyerapan zat besi dalam tubuh.

✅Teh, kopi, soda,dan minuman berkafein atau beralkohol lainnya 

✅Makanan mengandung gluten: gandum dan produk gandum
.
Jika anda tidak boleh mengelak mengambil makanan ini , cuba jarakkan pengambilan selama 2 jam untuk tujuan penyerapan zat besi ke dalam hemoglobin.
.
3.Mengambil suplimen tambahan zat besi
Kurangnya pengambilan zat besi dalam tubuh dapat di atasi dengan mengambil suplimen zat besi atas nasihat dari doktor.
.
4.Tingkatkan pengambilan vitamin C
Vitamin C bermanfaat untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh sehingga dapat meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah anda.
.
5. Mendapat rehat yang cukup
Ibu hamil dengan kadar hemoglobin rendah disarankan untuk memiliki rehat dan tidur yang cukup. Jangan melakukan aktiviti yang menggunakan banyak tenaga ya. Hal ini bertujuan mencegah anda mengalami keletihan agar gangguan kesihatan anda tidak semakin parah.

 .
Apakah suplimen yang sesuai untuk ibu menyusu @ ibu hamil @ ibu ikhtiar hamil??
.
Ambillah  suplimen yang mengandungi kalsium tinggi untuk kesihatan tulang & gigi, asid folic untuk keperluan kesihatan rahim, pertumbuhan sel-sel baru janin, multivitamin untuk kesihatan ibu serta bina sel darah merah bagi mengelakkan kekurangan sel darah merah.Segala khasiat ini terkandung didalam UMAMA Plus. Buang segala mitos yang menyatakan bahawa ibu2 yang mengambil suplimen semasa hamil akan menyebabkan bayi besar semasa lahir. Bayi lahir besar amat terkait rapat dengan faktor keturunan, pertambahan berat ibu yang mendadak kerana tidak mengawal pemakanan semasa hamil serta ibu-ibu penghidap diabetis. Suplimen ini perlu di ambil oleh ibu2 sepanjang hayat mereka walaupun tidak lagi hamil @menyusu untuk mengekalkan kesihatan ibu-ibu.
.
So, apa lagi..ibu-ibu hamil dan menyusu, jangan lupa amalkan pengambilan suplimen ya! Sekarang pun dah ada banyak suplimen untuk ibu menyusu dan hamil yang dijual di pasaran. Selain itu, amalkan juga UMAMA Plus , suplimen yang terbukti banyak khasiatnya kepada ibu dan bayi.
.


Berminat untuk jana pendapatan sebagai Agen UMAMA Malaysia?? ataupun untuk dapatkan produk UMAMA ? Hubungi admin UMAMA Malaysia segera 011-10823458 @ 011-22241448!

No comments:

Post a Comment