UMAMA MALAYSIA HQ: Jenis Mainan dan Makanan Seimbang Anak 1 Tahun yang Bagus untuk Perkembangannya
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Wednesday, 1 November 2017

Jenis Mainan dan Makanan Seimbang Anak 1 Tahun yang Bagus untuk Perkembangannya

Kita sebagai ibubapa tentu tidak terlepas dari tanggung jawab dalam memilih jenis mainan anak yang berumur 1 tahun dan ke atas dengan tepat. Hal ini kerana pada usia 1 tahun,anak-anak sangat menyukai berbagai bentuk permainan. Pada usia seperti inijuga, seorang anak sangat memerlukan rangsangan dari luar dalam membantu perkembangan motorik dan sensoriknya.
Pada usia 1 tahun, seorang anak sudah sangat aktif dalam mengenal barang-barang di persekitarnya. Dengan menyediakan mainan dan menemani sang buah hati bermain dengan jenis permainan yang tepat, kita dapat mengoptimalkan perkembangan fizikal maupun mentalnya dengan baik. Jadi, mari kita bersama-sama melihat tentang berbagai jenis mainan yang baik dan bagus bagi perkembangan anak 1 tahun dan juga makanan yang perlu ibu sediakan bagi meningkatkan kesihatan fizikal anak. Selamat membaca!
Pilihan Jenis Mainan Anak 1 Tahun yang Membantug Perkembangan Fizikal Si Anak.
Jenis permainan yang diperlukan oleh anak anda yang berusia 1 tahun yang akan
meningkatkan stimulus untuk perkembangannya sebenarnya bukanlah sesuatu yang  susah dan sulit untuk ditemui. Malah, banyak dari jenis permainan ini sangat dekat dengan lingkungan kita dan sudah sangat sering kita dengar setiap hari.
·         Ciluk ba!
Ciluk ba..” bagi orang Malaysia tentu tidak asing dengan jenis permainan ini. Ciluk ba sendiri merupakan sebuah jenis permainan dimana orang tua atau orang dewasa berusaha menarik perhatian seorang anak, dengan cara menutup wajahnya dengan kedua tangan dan ketika perhatian anak sudah terfokus pada kita, maka kita akan menyingkirkan tangan dari wajah seterusnya akan mengejutkan sedikit si anak.
Hal ini terbukti sangat mudah dalam menarik perhatian seorang anak. Jenis mainan anak 1 tahun ini sangat mudah dilakukan, tidak memerlukan kos yang tinggi tertentu untuk melakukannya. Permainan ciluk ba ini mampu merangsang perkembangan sang buah hati terutama dalam mengenali anggota keluarganya. Selain itu kita juga merangsang kemampuan seorang anak untuk bereaksi terhadap suara maupun tindakan kita.

·         Bermain muzik
Anda tidak perlu terkejut dengan jenis mainan anak 1 tahun ini, bermain muzik bukan bererti sang buah hati diajarkan untuk memegang alat muzik apalagi memainkannya. Bermain muzik disini berarti anda bersama-sama dengan anak untuk bernyanyi dan menari dengan muzik atau lagu..
Anda boleh membeli CD atau DVD yang berisi nyanyian dan muzik anak-anak yang rasanya sudah banyak terjual dipasaran. Dengan memutarkan lagu atau muzik anak-anak tersebut, anda dapat menemani sang buah hati untuk menirukan gerakannya dari televisyeni ataupun mengikutinya menyanyi walaupun mungkin pengucapan sang anak masih belum sempurna.
Bermain muzik sangat baik bagi anak usia 1 tahun kerana pada usia tersebut, anak-anak memiliki kecenderungan untuk menirukan bunyi yang ia dengar sehari-hari dan sudah mampu menyebutkan dua hingga tiga suku kata meskipun tidak memahami erti khusus. Selain dapat meningkatkan perkembangan anak 1 tahun dengan optimal, bermain muzik sambil menirukan gerakan tertentu dapat mengajarkan rasa percaya diri pada sang buah hati.
·         Bermain sambil berolahraga
Anak pada usia 1 tahun sangat menyukai situasi dan juga aktiviti yang dilakukan di luar rumah seperti di halaman rumah. Hal ini disebabkan rasa ingin tahu seorang anak pada usia ini yang sangat tinggi terhadap hal-hal baru disekitarnya. Rasa ingin tahu ini juga menyebabkan seorang anak usia 1 tahun sangat sering dilihat mengulurkan tangan untuk mengambil benda disekitarnya.
Untuk itu sebagai ibubapa, aktiviti di luar rumah ini memerlukan pengawasan yang lebih tapi janganlah sampai membatasi ruang gerak si anak. Pilihan mainan anak 1 tahun yang bisa anda pertimbangkan antara lain ialah bermain bola bersama di halaman rumah. Hal ini dapat membantu perkembangan koordinasi anggota gerak anak serta akan mengajarkan bagaimana bersaing dalam suatu pertandingan.
·         Mari mewarna!
Jenis permainan yang satu ini juga sangat mudah dilakukan oleh anak anda. Anda cukup menyiapkan kertas putih dan juga krayon berbagai warna dan meletakkannya di meja sambil membiarkan sang buah hati mulai mewarna walaupun yang akan dilakukannya hanyalah mencoret kertas tersebut.
Pada usia 1 tahun seorang anak sudah mampu untuk menggenggam pensil ataupun krayon dan sangat senang mengeksplor hal-hal baru yang diterimanya. Dengan memberikan krayon dan kertas untuk menggambar, anda dapat mengenalkan warna-warni krayon dan juga mengenal berbagai alat tulis yang ada.
·         Mainan kereta atau kenderaan lain
Mainan anak 1 tahun berikutnya yang bisa dicuba oleh ibubapa adalah permainan kereta atau kenderaan lain yang memerlukan pergerakan aktif dari kaki si anak untuk menggerakkannya. Permainan ini dapat dipandu oleh orang tua, dengan menggunakan beberapa istilah seperti “jalan”, “berhenti”, “berbelok” dan lain-lain yang akan menambah perbendaharaan kata dalam memori si anak.
·         Mainan bertema binatang dan huruf
Mainan ini biasanya dimainkan sambil duduk dan sambil belajar serta boleh dilakukan bersama ibubapa kerana tidak memerlukan gerakan yang begitu banyak. Anak dapat dilatih untuk belajar mengingat berbagai jenis binatang dan juga huruf melalui mainan ini. Peranan orang tua dalam menemani anak bermain sangatlah penting, hal ini mengingat mereka dalam kegiatan bermain bersama juga akan terbentuk ikatan emosi antara ibubapa dan anak.
Memilih Jenis Makanan untuk Anak 1 Tahun.
Setelah kita membahas mengenai berbagai tahap perkembangan anak 1 tahun dan juga jenis permainan yang tepat bagi mereka, maka sebagai ibubapa yang peka, kita perlu mengetahui pilihan jenis makanan yang juga sangat baik bagi perkembangan sang buah hati. Pada usia 1 tahun ini anda sudah dapat mengajarkan sang anak untuk mengambili makanan dengan sendiri.
Makanan yang bergizi sangat diperlukan oleh anak pada usia 1 tahun ini, kerana perkembangan otak mereka yang berada dalam fasa produktif. Penting bagi ibu untuk memberikan makanan dengan sumber protin dan juga omega 3 yang tinggi seperti ikan laut, salmon, dan udang. Selain itu ibu juga perlu menambahkan sayur di dalam hidangan mereka walaupun mungkin agak sulit bagi sang buah hati untuk menerimanya.
Dan yang terakhir penting adalah sumber karbohidrat seperti nasi atau roti. Dari ketiga sumber energi dalam setiap hidangan di atas, bagi anak usia 1 tahun protin merupakan sumber energi yang sangat penting untuk dihidangkan. Ibu boleh mengkreatifkan pengolahan berbagai jenis makanan dengan kandungan gizi yang tepat untuk diambili sang buah hati setiap hari.
Setelah membaca artikel di atas ibu tidak perlu khuwatir dengan banyaknya pilihan permainan yang dianjurkan, yang penting disini sebenarnya adalah ibu memiliki waktu untuk menemani mereka bermain dan menemaninya dalam setiap fasa pertumbuhan dan perkembangnya. Semoga bermanfaat!
.
Apakah suplimen yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun & ke atas yang sedang giat membesar??.
Ambillah  suplimen yang mengandungi kalsium tinggi untuk kesihatan tulang & gigi, DHA dan inulin untuk perkembangan tubuh dan minda yang sihat, FOS @ serat yang bagus dalam ememlihara kesihatan usus kanak-kanak, multivitamin dan mineral untuk kesihatan menyuluruh kanak-kanak serta bina sel darah merah bagi mengelakkan kekurangan sel darah merah. Segala khasiat ini terkandung didalam UMAMA Premium Gold.
So, apa lagi..ibu-ibu yang mempunyai anak-anak berumur 1 tahun & ke atas, jangan lupa amalkan pengambilan suplimen ya untuk anak-anak anda! Sekarang pun dah ada banyak suplimen untuk kanak-kanak yang dijual di pasaran. Selain itu, amalkan juga UMAMA Premium Gold , suplimen yang terbukti banyak khasiatnya kepada kanak-kanak 1 tahun & ke atas.

Berminat untuk jana pendapatan sebagai Agen UMAMA Malaysia?? ataupun untuk dapatkan produk UMAMA ? Hubungi admin UMAMA Malaysia segera 011-10823458 @ 011-22241448!

No comments:

Post a Comment