UMAMA MALAYSIA HQ: KHAS UNTUK IBU MENYUSU: BAHAGIAN 2: 3 PERKARA ASAS PENYUSUAN YANG ‘SIMPLE’ TAPI POWER
SELAMAT DATANG KE UMAMA MALAYSIA.. Dapatkan UMAMA Plus & UMAMA Premium Gold Sekarang!!! Hubungi/Whatsup 011-10823458 @ 011-22241448 Untuk HARGA PROMOSI..

Wednesday, 7 February 2018

KHAS UNTUK IBU MENYUSU: BAHAGIAN 2: 3 PERKARA ASAS PENYUSUAN YANG ‘SIMPLE’ TAPI POWER


Dalam pada usaha susah payah makan macam-macam untuk banyakkan susu badan (cuba supplement pelbagai jenama), kita seringkali terlupa untuk konsisten tips paling asas untuk banyakkan susu.
.

Di bawah ini di kongsikan 3 perkara asas penyusuan yang ibu-ibu wajib amalkan untuk memastikan susu kekal meriah demi si manja.
.
.
1. KERAPKAN PERAH ATAU PAM SUSU
Sebagai ibu yang menyusu, kita kena pastikan miss B kita kerap dipam sebab susu badan kita mengikut konsep ‘Supply & Demand” . Lagi kerap kita pam, lagi banyaklah susu yang terhasil. 
.
Apa tu Konsep Supply = Demand
.
Lagi banyak demand susu dari payudara, lagi banyak tubuh kita akan menghasilkan (supply) susu. Kalau di rumah, baby akan demand secara semulajadi.
Jadi kalau di tempat kerja, kita yang perlu merangsang sendiri penghasilan susu mengikut waktu yang kita rasa sesuai. Pastikan selang masa untuk setiap aktiviti pumping adalah sekitar 2-3 jam, dan setiap sesi selama 15 ke 20 minit atau sehingga payudara betul-betul kosong.
.
Sila maklum, kenyataan yang cakap semakin kita perah susu, susu akan menjadi kering, kenyataan itu adalah salah sama sekali.
.
2. BANYAKKAN MINUM AIR
.
Salah satu komponen utama susu ibu adalah air. Jadi nak tak nak ibu perlu minum banyak air, sebaiknya air yang berunsur kalsium seperti milo, horlicks dan air susu sendiri selain air kosong. Pastikan pengambilan air sehari lebih 3 Liter. Bukan sekali 3 liter tetapi kerap dengan kadar lebih 3Liter total.
Kerap minum air juga membantu ibu untuk kekal hydrated. Bila ibu kekal hydrated, ibu akan kekal cergas bertenaga, susu pun makin mudah nak flow.
Pelik Tapi Benar?? 80% kandungan susu ibu adalah AIR!!!
.
3. PASTIKAN ANDA SENTIASA CERIA DAN GEMBIRA. KATAKAN TIDAK KEPADA STRESS
.
Penghasilan susu berkait rapat dengan penghasilan hormon oxytocin. Hormon oxytocin ini hanya boleh dihasilkan bila ibu ceria dan sentiasa tersenyum =) Hormon oxytocin akan seterusnya merangsang penghasilan hormon prolaktin, yang juga digelar sebagai hormon keibuan. Hormon oxytocin + Hormon prolaktin bantu merangsang penghasilan susu melimpah-ruah
Sekadar selingan..
.
.
Apakah suplimen yang sesuai untuk ibu menyusu @ hamil??
.
Ambillah  suplimen yang mengandungi kalsium tinggi untuk kesihatan tulang & gigi, asid folic untuk keperluan kesihatan rahim, pertumbuhan sel-sel baru janin, multivitamin untuk kesihatan ibu serta bina sel darah merah bagi mengelakkan kekurangan sel darah merah.Segala khasiat ini terkandung didalam UMAMA Plus. Buang segala mitos yang menyatakan bahawa ibu2 yang mengambil suplimen semasa hamil akan menyebabkan bayi besar semasa lahir. Bayi lahir besar amat terkait rapat dengan faktor keturunan, pertambahan berat ibu yang mendadak kerana tidak mengawal pemakanan semasa hamil serta ibu-ibu penghidap diabetis. Suplimen ini perlu di ambil oleh ibu2 sepanjang hayat mereka walaupun tidak lagi hamil @menyusu untuk mengekalkan kesihatan ibu-ibu.
So, apa lagi..ibu-ibu hamil dan menyusu, jangan lupa amalkan pengambilan suplimen ya! Sekarang pun dah ada banyak suplimen untuk ibu menyusu dan hamil yang dijual di pasaran. Selain itu, amalkan juga UMAMA Plus , suplimen yang terbukti banyak khasiatnya kepada ibu dan bayi.


Berminat untuk jana pendapatan sebagai Agen UMAMA Malaysia?? ataupun untuk dapatkan produk UMAMA ? Hubungi admin UMAMA Malaysia segera 011-10823458 @ 011-22241448!

No comments:

Post a Comment